Malta

Malta er den mindste republik i EU. I 1974 blev Malta en selvstændig republik, og er ikke længere en koloni under britisk styre. I 2004 blev Malta medlem af EU, og i 2008 indførte Malta euroen som valuta. Der er stadigt tydelige spor efter det britiske overherredømme. Der er venstrekørsel, engelske stikkontakter og sproget er engelsk.

Hovedstaden

Hovedstaden er Valletta, hvor hovedgaden er Republic Street. På Republic Street ligger to vigtige turistattraktioner, St. John's Co-Cathrdral er en meget stor barokkirke, som er meget rigt udsmykket og Stormesterens Palads.

Kirken er dedikeret til Johannes Døberen, og i et sidekapel findes et billede af halshugningen af Johannes Døberen.

Den rigt udsmykkede St. John's Co-Cathedral.

I 1530 blev Malta hovedsæde for Korsridderne, hvor de holdt til i byen Birgu.Tyrkerne prøvede at besejre Korsridderne, men det lykkedes Korsridderne, med stormesteren Jean de la Valette i spidsen, at besejre tyrkerne. Efter sejren lå Birgu i ruiner og det blev besluttet at bygge en ny hovedstad. Byen fik navnet Valletta, og blev bygget på forbjerget Sceberras, hvor der er en stor naturlig havn.
Johanniterordenen har sit udspring i Korsridderne og stormesteren, som for øvrigt var valgt på livstid, var den øverste leder af ordenen. I Valletta findes Stormesterens Palads. I dag er paladset præsidentbolig og repræsentationslokaler. Paladset indeholder også et museum med genstande fra Johanitterordenens tid. For øvrigt ligner Johanitterordenens flag det danske, blot med den forskel at deres er med fire kvadratiske røde felter.



Som nævnt ligger Valletta på et forbjerg og det betyder, at nogle af gaderne er meget stejle.



Det bliver meget varmt om sommeren på Malta, helt optil 45ºC. Husene er bygget af sandsten og ofte forsynet med en trækarnap.



Pga. de høje sommertemperaturer er gaderne meget smalle, for at holde sollyset ude.



Som i så mange andre byer bygges der på havnen. Der er ikke noget så godt som havudsigt, eller er der?



I Valletta er det ikke rådshusklokken som slår kl. 12. Her salutteres med kanon, som er en gammel engelsk maritim skik.



Ved at affyre en kanon præcist kl. 12, kunne alle kaptajner på skibe i havnen stille deres skibsure.

Den gamle hovedstad

Den oprindelige hovedstad på Malta var Mdina, som er en meget velbevaret middelalderby. Det er også en fæstningsby med en ringmur, hvlket tydeligt ses fra hovedlandevejen.


Med og uden kuppel

I byen Mosta har katedralen den tredje største frit bærende kuppel i verden.



På naboøen Gozo findes den kuppelløse kuppelkirke.


Kirken har ingen fysisk kuppel. Inde i kirken ser det ud som der er en kuppel, men det er et såkaldt trompe l'oeil.

Det underjordiske Malta

Der er rige muligheder for at komme under jorden på Malta. I Valletta findes Lascaris War Rooms, et underjordisk militærhovedkvarter fra 2, verdenskrig. Ved kirken i Mellieha, er der hugget beskyttelsesrum ind i klipperne. I Valetta-forstaden Paola ligger Hal Saflien Hypogeum, en underjordisk gravplads med huledekoration. Tager man til Il-Rabat kan man besøge de forhistoriske katakomber under Skt. Pauls kirken.
Der har levet dværgelefanter på Malta og man kan se en større knoglesamling i Ghar Dalam. Her ligger også en drypstenshule.




Romervejen

Mellem Xemxija og den Gyldne bugt går en gammel romersk vej. Den kaldes også pilgrimsvejen, fordi der går en afstikker op til kirken i Mellieha. Langs den romerske vej findes flere huler, som oprindeligt antages at have været gravpladser.



Hulerne har også tjent som menneskelig beboelse, og tæt på nogle af hulerne er der hugget små hulrum ind i klippen.



Hulrummene har været brugt som en bigård, hvor bierne har bygget bikuber.

Gozo

Malta er et ørige, som består af tre øer, hvor Malta er hovedøen. På vej til Gozo med færgen sejler man forbi Comino, hvor der bor meget få mennesker.
Gozo er meget mere grøn og er Malta's spisekammer. Der udvindes havsalt på Gozo, og Middelhavssaltet kan købes i små butikker, som er hugget ind i klippevægen ved indvindingsområderne.



Dingli Cliffs

Forventningerne var høje. Dingli Cliffs er over 250 m høje, hvilket er mere end dobbelt så højt som Møns Klint. Udsigten var fin, til de stejle, lodrette klippevægge. Alligvel er var det ikke helt så spændende, som det kunne have været.


Langt nede kan man se bittesmå marker i terraserformation, men på de få veje som føre nedad, mødes man af adgang forbudt skilte og privat.


Med mindre man ser stort på skiltene med adgang forbud, er det ikke muligt at se klinten nede fra.

De fleste rejsebeskrivelser foreslår, at man besøger Dingli Cliffs ved solnedgang og det er sikkert ikke forkert.

En skjult oase

Maltesiske byer virker lidt støvede, men til tider dukker der grønne oaser op. I byen In-Naxxar ligger Palazzo Parisio, som er et privatejet palads, hvor der er offentlig adgang til barokhaven.


Det er muligt at besøge paladset, som er bygget i Art Nouveau stil.



Det er ikke muligt at se haven udefra, da den er omkrandset af en høj mur og paladsets fremtoning er beskeden. Indgangen til paladset ligger lige overfor kirken og hvis man går lige igennem hall'en kommer man ud i haven, hvor der også er en café.

White Rocks Complex

Navnet giver en association til en hvid klippe formation, men stemningen er mere appokalyptisk i den forladte by.
White rocks complex er et levn fra kolonitiden, hvor den britiske hær byggede byen, hvor officere boede og på det tidspunkt gik det under navnet "St Patrick’s Officers Married Quarters". Det var store fine lejligheder og i byen var der et sportscenter med udendørs swimmingpool.

Nogle år efter Maltas selvstændighed, forlod den britiske hær øen og overlod bygningerne til den Maltesiske stat. White Rocks Complex har siden overdragelsen haft en omtumlet tilværelse. Først blev det brugt som en slags vandrehjem, hvor det mest var sprogstuderende som boede der i sommermånederne. Det blev opgivet i  1995 og siden den tid har det været forladt. Der har været flere initiativer til at få bygningerne renoveret og genanvendt. Så sent som i 2018 blev den forsøgt at få et projekt igangsat, som skulle ombygge området med luxushotel, lejligheder, sportsfaciliteter og butikker,men intet et sket. I dag er det et paradis for grafittimalere, som udnytter de mange vægge og facader i de fuldstændig tomme ejendomme. Nogle grafitti dækker hele gavle på huse med tre-fire etager og skulle efter sigende give udtryk for forholdene på Malta og vores bruge af jordkloden.

   
Som med så meget andet grafitti, er de kunstneriske evner stærkt svingende.




Du kan downloade en længere rejsebeskrivelse fra Malta her

Retur til Rejsebeskrivelser