Tyskland

For mange er det landet, man skal køre igennem for at komme syd på. Men Tyskland er andet end motorveje, grænsehandel og storbyerne Hamborg og Berlin.
I 2019 var det tredive år siden at Berlinmuren faldt, og dens fald åbnede mulighed for at komme uhindret ind i det gamle DDR.


Spreewald

Ca. 100 km syd for Berlin ligger Europas største indlandsdelta. Det er dannet af Spree floden og giver navn til området Spreewald. Deltaet dækker et areal på 500 km2 og er gennemvævet af store og små vandløb og gravede kanaler. Spreewald er et biosfærereservat, og det er blandt andet ikke tilladt at sejle med motorbåd. De mange kanaler og flade veje og stier, har gjort Spreewald til et eldorado for cykel- og kanoturisme.


Spree floden var tidligere grænsenfloden i det delte Berlin, og i DDR-tiden var syltede Spreewald agurker en eftertragtet delikatesse.

Vi er i den fattige del af Tyskland. Genforeningen har ikke bragt velstanden i de gamle østtyske delstater på samme niveau som i de gammel vesttyske delstater. Lønningerne er ca. 25% lavere og arbejdsløsheden er større, hvilket mest skyldes at den gamle nedslidte østtyske industri er lukket ned, og ikke i samme omfang er blevet erstattet med ny industri, finansieret af de gamle vesttyske industrigiganter.

Dresen

Fortsætter man mod syd på fra Spreewald, kommer man til Dresden, som før 2. verdenskrig havde tilnavnet Elbens Firenze. Tilnavnet kom af de mange bygninger i barok- og renæssancestil.


Under 2. verdenskrig blev Dresden sønderbombet, og denne handling blev både brugt i den nazistiske propaganda og af DDR-regimet. Offerrollen blev brugt i DDR-tiden til svække opmærksomheden mod styret, ved at bruge bombning som et eksempel på vestlig aggression mod landet.  Den gamle bydel er genopbygget, men byen er meget turistet, og det virker som om man er i en kulisse.


Leipzig

Kører man mod nordvest fra Dresden, kommer man til en anden betydningsfuld by i historien. Det var i Leipzig, at de såkaldte fredsbønner startede i Nikolaikirche, og som senere udviklede sig til demonstrationer mod DDR-styret. Massedemonstrationer bredte sig fra Leipzig til Dresden og tilsidst til Berlin.


Demonstrationerne resulterede som bekendt med DDR-styrets fald, som dog skete på en pudsig måde. »Så vidt jeg ved, straks, med det samme«, svarede Günther Schabowski på et spørgsmål fra en journalist på et pressemøde om nye rejseregler for østtyskere. Det udløste forvirring og østtyskerne strømmede mod grænseovergangene. Nogle østtyskere tog færgen fra Varmemünde til Gedser uden pas, men de fik lov til at gå i land i Danmark.


Det er muligt at besøge det gamle STASI hovedkvarter i Leipzig. Bygningen blev kaldt »Runde Ecke«. I dag er der museum og kontor for Stasi-aktenbehörde.


Komponisten Johann Sebastian Bach levede til sin død i Leipzig, hvor han var kantor ved Thomaskirche. Bach er begravet i Thomaskirche og her afholdes ofte motetter (korsang) med kompositioner af Bach.

Mecklenburg-Vorpommeren

Delstaten ligger kun en kort sejltur fra Danmark med færgen mellem Gedser og Rostock. Enten kan man sætte kursen mod den grønne ø i det røde hav, som Vestberlin blev kaldt under den kolde krig. Eller man kan køre mod øst til Fishland, som var østtyskerne foretrukne feriested. Fishland er fortsat et af de fortrukne feriesteder i Tyskland pga. gode sandstrande.


Mecklenburg-Vorpommeren rummer meget andet end badestrande. Der er flere nationalparker, Mecklenburgische Seenplatte som er Europas største sammenhængende søområde og Mecklenburgische Scweiz som lyder som bjerge, men højden er moderat, kun 123 meter.

Rügen

Halvøen har engang tilhørt Danmark. Det var tilbage i Valdemar den Stores tid, hvor Rügen og en del af fastlandet blev gjort til et fyrstendømme under dansk overhøjhed.
På Rügen findes både Allénstrasse og gamle østtyske veje lavet af betonelementer. De sidstnævnte er svære at finde, men de findes som sideveje i mindre landsbyer.


På Rügen findes et kæmpemæssigt hotelbyggeri, som ikke er af nyere dato. Det blev påbegyndt kort før 2. verdenskrig og bygherren var Hitler. Ikke langt fra Sassnitz ligger Pora og som bekendt var der ingen af Hitlers planer som blev til noget. Det samme gjaldt Pora, som aldrig  blev bygget færdigt som hotel. I dag er dele af byggeriet moderniseret og noget ligger hen som en ruin. Hvis man føler trang til at nyde sin ferie i det tidligere nazistisske byggeri, kan man leje en ferielejlighed gennem Novasol.


Ud over kirker, strande og nationalparker, findes der bl.a. også jagtslotte. Jagtslot Granitz kan sagtens måle sig med Christian 6.s Eremitageslot i Dyrehaven nord for København. Jagtslot Granitz fik også besøg af de kongelige og de adelige.


I dag er Jagtslot Granitz et museum, hvor der fra toppen af det midterste tårn er udsigt over store dele af Rügen.



Du kan downloade en længere rejsebeskrivelse fra en tur gennem det tidligere Østtyskalnd.

Retur til Rejsebeskrivelser